Az oldal tanácsadással nem foglalkozik! A blogban a saját tapasztalataimat, saját véleményemet írom le, útmutatásnak semmiféleképpen sem tekintendőek! Senkit nem szeretnék lebeszélni/ rábeszélni semmire! Aki az itt leírtakat alkalmazza, azt saját felelősségére tegye, mert én felelősséget nem vállalok!

2012. január 30., hétfő

Reakció a reakciókra - saját rendszer vol2

Nem hittem volna, hogy a saját rendszerre olyan reakciók fognak jönni, ami miatt egy újabb bejegyzést kell írnom. Bár (eddig) csak 2 válasz érkezett a bejegyzésre, mindkettő elég bőséges kifejtés, amire nekem szintén van van válaszom, mert ahogy érzem, nem igazán azt sikerült kiolvasni a sorokból, mint amit én közölni akartam. 

Időrendi sorrendben nyilván először a bejegyzés alatti kommentet olvastam, ami azzal indul, hogy 
"Nos, ha már idejutottam formspringről és elolvastam kommentelek egyet."
Először fel se fogtam, azon stresszeltem, hogy a tárgyaimat úgy tudjam felvenni, hogy csak az az egy,  eredetileg betervezett ütközés legyen benne és nem több. Aztán eljutott az agyamig, hogy formspringről.. Gyorsan megnéztem, hogy mi a szösz, kb 3 napja a TRXes kérdés volt az utolsó. S láss csodát

Na itt az elején letisztáznám, hogy a kérdést Formspringre nem én írtam. Egyrészt, mert én ha azt akarom, hogy eljusson a Lifetilt közönséghez, akkor a nevemmel együtt rakom ki a LT Facebook oldalára a bejegyzést (ahogy azt korábban is tettem 2-3 alkalommal). Még egyszer mondom, hogy a nevemmel együtt, nem pedig név nélkül egy kérdés mögé bújva. Másrészt pedig ért már atrocitás a blog népszerűsítése közben, és tudom nagyon jól, hogy ezzel a bejegyzéssel nagyon sok LT-követőnél kivágom a biztosítékot, mert én csak egy akaratgyenge liba vagyok, hogy merészelekk én így beszélni a LT_ről, és egyébkéntis! Nekem meg az újabb balhé cseppet sem hiányzik. Arról nem is beszélve, hogy a látogatottság már egyáltalán nem érdekel: én az álomalakig nem állok meg, közben akinek tetszik olvassa, másokra meg nem fogom tuszkolni. "Ami nem megy, nem kell erőltetni". És ez a mondás most duplán állja meg helyét: egyrészt vonatkozik a blog népszerűsítésére, másrészt pedig magára a programra.

De ideje a konkrét válaszokra válaszolni. Kezdem Tamással, mert mégiscsak az ő rendszeréről van szó, plusz nála érzem leginkább, hogy nem azt vette ki a soraimból, mint amit én szerettem volna. 
A Lifetiltről kicsit mindig a Egely György Tiltott találmányok c. könyve jut eszembe. Csak ugye azzal a különbséggel, hogy a könyvben említett feltalálók inkább sírba viszik a találmányaikat, semmint potom pénzért eladják. A LifeTilt ennek szöges ellentéte: pénzt és energiát nem sajnálva próbálja az embereket rávenni arra, hogy "Ember, ébredj már fel, úgy nézel ki mint egy vágásra érett disznó, nem zavar ez téged?!" De van a cikkben egy rész (ami a könyvnek a lényege): 
Minden jel arra mutat, hogy évszázadokkal ezelőtt fontos kérdésekben tévútra jutott a fizika (élelmiszeripar) , s emiatt a technika fejlődése (egészségünk). Nem túlzás azt állítani, hogy ebbe több milliárd ember pusztult bele ezidáig. Akik látták a kiutat (Lifetilt), és működő, olcsó (egyszerű) és tiszta (rendkívül eredményes) többletenergiát adó szerkezeteket (életmódváltó rendszert) is készítettek, azokat eltaposták a tudomány és az ipar vezetői. Emiatt marad a szegénység, az energiaválság (elhízottság) és a környezetszennyezés (túlsúly miatti betegségek). Ma már tudni lehet, hogy hol és mit rontottunk el.
Ez most itt gyönyörűen összefoglalja a véleményemet: sajnos egy olyan rendszerben élünk, ahol nem az számít, hogy mit teszel az emberiségért, hanem az, hogy le tudod-e fizetni a kellő embereket. Az, hogy a LT sorra buktatja le azokat a cégeket, amik félrevezetik a népeket, tudva hogy pert fognak a nyakába akasztani, nagyon nem tudok mit mondani, csak azt hogy elismerésem, gratulálok és emberiség nevében köszi. Ezt most minden fajta behízelgés szándéka nélkül mondom.



És most jön az a rész, ahol valami nagyon félre lett értelmezve! Nem azért fordultam el a Lifetilttől (plusz nem fordultam el a Lifetilttől) , mert Neked pénzed van benne. A videókkal és a Diéta háborúval mindössze arra akartam felhívni a figyelmet, hogy mindig azt mondod: a többiek mögött van brand, mögötted pedig nincs, és soha nem is lesz. De ezekkel a dolgokkal egy olyan irányba kezdett el haladni ez az egész, aminek a végén (én, személy szerint) a brandet látom. Mellékesen hozzáteszem, nincs is azzal semmi baj, ha születik egy név, és a boltokban is megjelenik. Iszonyat sok odafigyeléssel meg lehet tartani a rendszert, anélkül, hogy felhígulna - egyetlen dolgon csúszhat el, ha egy idő után csak a pénz miatt csinálod, és nem azért, mert neked ez hivatásod. Az, hogy hígul vagy sem, kizárólag rajtad áll. De sem Te, sem én nem tudjuk megmondani, mi lesz belőle x év múlva. Ezekkel a dolgokkal egy ingoványos talajra lépsz rá, és nagyon könnyen el lehet benne tévedni. (Valszeg az első évben Norbi is hangosan felröhögött volna a csokis csiga ötleten..). Ha sikerül megállni, akkor respect. 
Tehát: nem azzal van bajom, hogy fejlődik a blog (nagyon jó, hogy jönnek ezek a videók, mert tényleg fájdalmas látvány mi folyik a konditermekben). Arra próbáltam volna rávilágítani, hogy szidod a márkás cuccokat, miközben a LT is elindult ezen az úton. Egy márka, soha nem úgy jön létre, hogy valaki agyából kipattan egy jó név, és majd utána mögé tesz egy tartalmat. Hanem először van tartalom, aztán ki gyorsabban, ki lassabban mögé teszi a márkát. A tiltnél azt érzem, hogy elindult a márkásodás felé. Ami nem baj, csak ellentmond a márkaellenes hozzáállásoddal. Ennyi, kész, pont, vége. De ez csak egy észrevétel, köze nincs ahhoz, hogy én a programot abbahagytam! Kb hasonló súllyal nyom a latba, hogy egyik bejegyzésben engeded a gyümölcsös joghurtot, a másikban meg tiltod. Apró baki, de nem ezen áll vagy bukik a rendszer. Pláne nem nálam, akinek semmi baja nincs abból, hogy ha a Lifetiltből márka lesz. Sőt,  örülnék neki, mert legalább nem kéne állandóan a címkéket bújnom az összetevők miatt, hanem csak levenném a polcról, mert tudom, hogy abban bízhatok. Remélem mostmár érthető, hogy nem a márkával van a bajom, hanem a logikai ellentmondással a szavak és a dolgok folyása között. Az meg, hogy neked ebből pénzed van... Ámen. Jó neked, hogy azzal keresed a kenyered, amit a világon a legjobban szeretsz. De azzal, hogy én elfordulnék a Lifetilttől, neked miért lenne kevesebb? Ugyanannyian olvasnának, ugyanannyian keresnének meg, ugyanannyain mennének Runtiltre stb. Ha a kiadod a könyved, tuti hogy megveszem, mert támogatnálak. Pontosan azért, mert 8 kilót leadtam a módszereddel, a szűkM-ből eljutottam a S, de inkább az XS mérethez. Ez a Lifetiltnek köszönhető - az ott leírt TT sorozatnak, benne a testalkat diétáknak, a motivációs bejegyzéseknek, stb stb. És csak félig a programnak. A 8 kilóból 2 ment le program alatt, mert előtte 6-ot úgy adtam le, hogy a TT-nek megfelelően ettem, és heti 3-4x edzettem. 61 kg-val kezdtem most a programot, és amíg komolyan tartottam a diétát (5. hét, félidő) addig mentem le 59,3-ra. Utána voltam 58,6, tegnap 58,9. 
És akkor a márka, és pénz után a 3. félreértés. Nem fordulok el a tilttől. Leírtam, hogy továbbra is fogom olvasni, követem a kérdéseket Formspringen, mert nagyon hasznos dolgokról van itt szó. Azt, hogy a programot abbahagyom, azt ne úgy éld meg, hogy elfordulok a Tilttől, mert a TT-rendszert azt tőled vettem át, és aszerint kajálok.
Ez volt a másik, amire próbáltam rávilágítani, és ez kicsit most engem igazol: a Tilt eltolódott a TT-ről a programok irányába. Én amikor a Tiltre kerültem, akkor a legtöbb bejegyzés még arról szólt, hogy tudatos táplálkozás, az otthoni edzések, a felkészülés és társaik. Vagyis nagy százalékban magáról a tudatos életmódról, kis százalékban a programról. Most meg 90%-ban a programokról. És az egész saját rendszeres bejegyzésből annyit vettél észre, hogy nincs program = elfordultam a Tilttől! Pedig nagyon nem erről van szó. Persze, hozzá tartozik - de vagy bejegyzésben vagy formspringen válaszként te is írtad, hogy a dolog lényege az lenne, hogy mindenki megtalálja a saját rendszerét, amit élete végéig tud követni, hogy össze tudjon állítani magának egy diétát, és ne fárasszanak a "165/72L kinek a diétáját kövessem" kérdésekkel. Az lenne itt a mondamdómnak a lényege, hogy persze, LT= TT+program. Csak én úgy értelmeztem a dolgokat, hogy a 2 összetevő közül a TT kap nagyobb súlyt, és nem a program. De ma már egészen máshogy alakulnak az arányok. Sajnos. Bár a LTGym-nek nagyon örültem - függetlenül attól, hogy nem járok konditerembe. De jó tudni, hogy ha egyszer mégis beszállingóznék egy terembe, akkor tudom, hogy hol keressem a videókat, amik bemutatják a helyes gyakorlatokat. Összefoglalva: a programot hagytam abba, és nem a tilttől fordultam el - azt továbbra is követem!

Amire meg keresed a választ, hogy merre tart a tilt: Kicsit szerintem szívleld meg ezeket a sorokat, mert pár ismerősöm is hasonlóan gondolkodik ezekről, amiket én most leírtam (ebben a bejegyzésben) - remélem immáron érthetően, félreértések nélkül. 

És akkor egyúttal válaszolnék Tomisz kommentjére is: (csak a legfontosabb részeket írtam bele a postba, de a komment minden részére válaszolok = olvassátok el a kommentet!)
LT jelenleg a fogyásról szól és egy működőnek vélt éves ciklusról és szabályrendszerről. De azon kívül nem ad jelenleg még elég támpontot az életmód részhez.
Pontosan ez az én bajom, hogy eltolódtunk ebbe az irányba, de ezt már kifejtettem. És pontosan, ahogy mondod, kell a józan paraszti agy, hogy ki tudd egészíteni a blogon  leírt dolgokat, és azt be tudd ültetni a saját rutinodba, saját életedbe. Különben jönnek az ilyen agyatlan kérdések, amiért már én is a fejemet verem a falba, mert ebből áll ki a formspring, míg régen itt érdemi kérdések voltak, amik mindenki számára hasznosak voltak, és gyakorlatilag a bejegyzéseket egészítették ki. Ez persze nem Tamás hibája, hogy a birka bandájának ennyi agya nincs, hogy ennyit kitaláljon. Arról nem beszélve, hogy esetleg ha leülne, és kiszámolná a saját kcal igényét, össze tudna állítani egy teljesen személyre szabott diétát. Bár aki ennyit nem bír kitalálni, hogy kinek a diétáját kövesse, az inkább ne is számolgasson semmit. Na mindegy, kicsit elkalandoztam. 
A videón amúgy szakadok :D Hasonló érzés fog el, amikor a rokonságban azt mondja valaki, hogy délig bármit eszik (értsd szalonna, kolbász, pörkölt), de utána már semmit, max gyümölcsöt.. God...

De ami igazán a lényeg: 
Nyilván párhuzamba kell állítani az elvárásokat és a célért feladott dolgokat. Ha én nem vagyok hajlandó lemondani a csokiról, akkor ne álmodozzunk kockahasról. Úgy érzem, hogy nem igazán olvasod a blogomat, ezért összefoglalom az eddigi események ide vonatkozó részét. Az elején  kitűztem célnak, hogy lapos, feszes hasam legyen, ezért rengeteg mindenről lemondtam, 4 napos forgódiétába kezdtem, bűnözések ha voltak, akkor kiakadtam (ld. megborulás történet). Nem volt félrekajálás, tartottam a heti legalább 4 edzést (itt elismerem, hogy az eredeti heti 5 az nem sokszor valósult meg). Aztán telt-múlt az idő, egyre terhesebbé vált a rendszer, kezdtem idegileg kikészülni, hogy nem tudom tartani a diétát, és ezt azokon vezettem le, akik abszolút nem érdemelték meg: a családomon. Anyán és Apán, akik a 2. héttől fogva, már figyelték a hűtőajtón, hogy melyik nap jön, mikorra legyen itthon hal, túró, stb. Arany életem van itthon, belátom, és mégis rajtuk vezettem le, ha valami nem úgy sikerült a programban, ahogy kellett volna. És ez itt a lényeg, hogy ezért adtam fel! Mert többet ér számomra a családom, és akkor 70 nap helyett legyen kockahasam 140 nap alatt, de közben maradjon már meg a családom! Kizárólag ezért adtam fel a programot, semmi más indok nincs.
Mondjuk ez megint nem teljesen kapcsolódik a kommentedhez, de fontosnak tartottam leírni. Szóval visszatérve: nyilvánvalóan az elvárásokat egyeztetni kell a meghozott áldozatokkal. Nagy áldozat-nagy eredmény, kis áldozat-kis eredmény. Tökéletesen tisztában vagyok vele, és én ennek megfelelően alakítom a saját rendszeremet. Nyilván ha abbahagyom a drasztikus diétát, akkor lassulni fog a folyamat. De ez nem jelenti azt, hogy fel fogom adni. Május óta csinálom ezt az egész LT dolgot, és csak a fesztivál, nyaralás és karácsony térített ki a dologból, amúgy meg tartom. 9 hónapja. Mert ez az életmódom. Barátnőm 1 éve fogyózik, -11kg-nál jár kb, és soha nem tett bele drasztikus diétát. Mert neki így a kényelmes. Ezt mindenkinek  magának kell eldöntenie, hogy bevállal-e egy drasztikus diétát vagy sem: és ezeket a döntéseket tiszteletben kell tartani. Mindenki úgy éli az életét, ahogy akarja, úgy csinálja a fogyókúráját, ahogy akarja. 
Nincs egységes, mindenki számára bevált módszer. Ez mindenre igaz: az univerzális, a mindenre jó egyenlő azzal, hogy kicsit mindenhez jó, de igazán semmihez. Ezt az iszonyat nagy bölcsességet anno még a fizika tanárom mondta általános iskolában, de milyen igaza van! Mindenre érvényes! És itt ahogy mondtad, bejön a képbe az emberi tényező: ha nem képes személyre szabni, akkor nem lesz igazán hatékony! Ezt tettem meg én - ismerem a szervezetemet, és tudom hogy mi a jó neki. Egy ember, aki annyit lát belőlem, hogy mit írok a blogomban - ő soha nem fogja tudni megmondani, hogy nekem mi a jó. Mert sem a mentalitásomat, sem a hozzáállásomat, sem az akaraterőmet, sem az egészségügyi állapotomat, sem semmit nem ismer. Aki beleszólhatna az egészbe, az csak és kizárólag Anya. De ő meg nem teszi, mert tudja, hogy én úgyis utánaolvasok mindennek, támogat abban, hogy csináljak képzéseket sporttal és kajálással kapcsolatban blabla. 
Nyilvánvalóan egy Update módszerrel 60 nap alatt nem lehet elérni azt az eredményt amit a Lifetilttel. Ezért nem tartom fairnek a versenyt: eleve esélytelen. Ha van olyan birka, hogy azt hiszi 2 hónap alatt a 2 módszerrel ugyanazt lehet elérni, annak csak annyit tudok mondani, hogy ülj le fiam, egyes. Nekem a 9 hónap alatt -8kg tökéletesen belefért volna egy 70 napos LT programba. Itt látszik gyönyörűen, hogy mi van ha csinálod a programot, és mi van, ha nem. Ezért mondom továbbra is, hogy a verseny nem fair, ha az LT egy 70 napos programmal indul, míg másoknál csak a TT marad. A hülye sügérje nem azt fogja megérteni, hogy áldozatok-elvárások egyensúlyt kéne megtalálni, hanem annyit fog belőle megérteni, hogy áú, hát ez a Norbi ez semmire sem jáú, de a lifetilt, na az! és záporozni fognak a kinek a diétáját kövessem kérdések. 
Meg kell tanulnia és szoknia az embernek egy szilárd stabil táplálkozás-szokási alapot, illetve a sportolást/rendszeres mozgást. Utána jöhet egy Update/Alexandra vagy saját stb „életmód”. Valójában ezek és a sajátod alapjai is ugyanazok lesznek, ugyanis a lényege mindnek ugyanaz
Ezt tettem én - megtanultam és megszoktam a TT rendszert a rendszeres mozgással, aminek az alapjait a Tilttől kaptam meg. Eszem hetedik ágában sincs áttérni Update-re vagy Szandira. És nyilvánvalóan az alapok közösek: mert az alap mindenhol a tudatos táplálkozás, aminek csak egyetlen verziója van. 

Remélem sikerült tisztába tenni a dolgokat, és el tudtam magyarázni, hogy mikor mire is gondoltam. Utólag elolvastam még egyszer a saját rendszert - és valóban félre lehet értelmezni. Ezzel a bejegyzéssel már remélem ki lehet venni, hogy hol mi a problémám. 

De a biztonság kedvéért csak elmondom még egyszer:

  • A programot hagytam abba, és nem a Lifetilttől fordultam el!
  • Azért hagytam abba a programot, mert számomra az nem kivitelezhető. De a sport és a tudatos táplálkozás megmarad. Gyakorlatilag csak a 4 napos forgódiéta esik ki, minden más marad.
  • A márkával és a pénzkereseti lehetőséggel semmi bajom nincs
  • attól, hogy más (a legtöbb ember) nem tud párhuzamot vonni áldozatok és elvárások között, az nem azt jelenti, hogy én sem tudok. Pontosan ezért alakítom a rendszeremet - de ezzel együtt az elvárásim is fokozatosan módosulnak.
Peace out!

Ui: Örök hálám a Lifetiltnek!

8 megjegyzés:

  1. Szia, a hasizomgép- képnél tartok, és valamire lehet használni ezt a gépet és 5 perc eredményt ad :DD Én ezen csinálom a fegyencedzés hasazást és erre tök jó!3*20 - 4*20 5 perc alatt megvan :) nem barnít és nem gyantáz :(
    Nekem a 21. napomon volt egy lelki mélypontom ahol át kellett gondolnom mi a bajom 3 napig sírtam és a 3. napon is sírtam és tisztultam, a Tomi akkor azt hitte feladom, thatsme írta nekem akkor mindegy mi van (kispárnával a sarokban- című bejegyzése- most nem találom) gépiesen tovább és nem lesz baj és én mentem tovább, nem gondolkoztam. És pörögtek lefelé a kilók, remélem a következő 70 napomnál ugyanezt sikerül betartani, ha válság van gépiesen tovább és meglesz az eredménye :) 2 hete pihin vagyok ma 61,1-et mutatott a mérleg :) és örülök :) nézz magadba hol van az igazi probléma, valami van, akár meditálj, hallgass zenét elő fog jönni, én erre gondolok. Majd kialakul az étrended :) de ha folytatod az is jó :) szóval majd olvasom, úgyis :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nektek Slimeseknek bazi nagy respect, hogy végigcsináltátok!! Most a Lifetilt program nekem nem megy: utolsó év egyetemen: szakdoga, a vizsgák eredménye sem mindegy, találni egy jó gyakhelyet, ki tudja Hoffmann mit talál ki még később az MSc-re, családi mizériák, egészségügyi problémák - egyszerűen nem tudom már azt is letolerálni, hogy még a programon is stresszeljek. Suliban is jön az új órarend, esélytelen, hogy ott megoldjam a kaját programnak megfelelően.

      Igaza van Tamásnak, ezt a programot nem tudja mindig mindenki végigcsinálni. Nekem most ez nem fér bele. Később lehet beleférne - de addigra már nem lesz rá szükség :)

      Törlés
  2. Nagyon sokmindennel maximálisan egyetértek. Én a LT-t már az életmódváltásom közepén találtam meg, tehát nem a LT hatására fogytam, viszont rengeteg inspiráló dolgot találtam benne. Többek között azt is, hogy ne legyünk birkák, rakjuk össze a saját étrendünket, mozgásunkat, kalóriaigényünket stb. Ez az alap, az egyes étrendek, programok azoknak vannak kitalálva, akik erre nem képesek. Legalábbis én valahogy így értem a LT lényegét, és ezzel maximálisan tudok azonosulni, és ahogy látom, ez az, amit te is elfogadsz.

    Ugyanakkor programokra szükség van, mert mi vagyunk kisebbségben. A többségnek az kell, hogy X nap alatt látványos eredmény legyen, és fixre meg legyen mondva, hogy mit egyen és mit csináljon, különben hagyja az egészet a francba. Ezen többség miatt - és a leolvadt nagy csomó kiló miatt - a LT programoknak igenis van létjogosultsága, mert rengeteg ember életét teszi/tette egészségesebbé. Más kérdés, hogy te, én, meg még néhányan nem eszerint akarjuk élni az életünket, de ez a mi választásunk, amit azért teszünk meg, mert találtunk - lényegében a LT programjaihoz hasonló, számunkra személy szerint mégis megfelelőbb - alternatívát. Aki viszont programot akar, annak tökéletes kiindulópont a LT.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, hogy szükség van rá programokra, mert még nekünk is jó támpontnak. Nekem az arányok eltolódása nem tetszik. De ez már valszeg az egyéni szoc. prob kategóriába tartozik :)
      De egyébként kezd kialakulni a google-agyhoz hasonló LT-agy is.. ahelyett hogy elolvasná, értelmezné összeállítaná, megkérdezi formspringen, mert tudja, hogy ott max 1 napon belül választ kap. És az agyatlan kérdések megelőzésére persze szerencsétlen Tamás próbál minél több féle diétát és programot feltenni, de mindig lesz olyan birka, aki nem bírja értelmezni..
      A LT amúgy mindenkinek tökéletes kiindulópont, program ide vagy oda :)

      Törlés
  3. Csak a kockahas részhez szólok, mert a többi már ugyis túl van ragozva meg tiszta.

    A kockahas meg a nagyon alacsony testzsírszázalékú állaput úgy általában nem egyszerű eset. Itt már nem is arról van szó hogy 70 nap vagy 140. Ha fitness modell szintű állapotot akarsz akkor nagyon durva diéta kell... nincs olyan hogy "laza" kockahas program. Bármilyen kockahasprogram durva, mert olyan alacsony testzsírszázalékhoz abszolút nem fér bele már semmi lazaság. Kérdezz meg vagy olvass el egy fitnesszmodell szálkásító programot, hogy min mennek keresztül míg a versenyállapotot elérik. Ahhoz képest a LT gyerekjáték még így is.

    Bár értem én hogy valószínű nem ez a cél, de azért nem olyan egyszerű egy sima lapos izmos has/test se. Amíg általános fogyásról beszélünk addig lehet jó és célravezető egy laza program. Amikor már csak pár kilóról és kvázi valami versenyzőszintű testről, ott ez már nem játszik.

    De hogy mennyire szigorú az élet ilyen téren, elég csak megnézni a mostani legújabb Zyzz cikk étrendjét. A srác tömegnővelt! nem fogyózott!, és még sem látsz ott csokikát meg nagyon mást, mint egy LT diétában. Lazaságot meg pláne. Szóval ezért fontos hogy a normál hétköznapi alapot sem lehetnek lazák azért annyira, ha jó testet akar az ember hosszútávon akárcsak megtartani is. Én ezt saját magamon is ugyanúgy tudom és megtapasztaltam már. :)
    De ha van egy nagyon jó alap mindennapi táplálkozási szokás, akkor néha beleférhet bármi... még egy jó kis disznótoros is. :D
    Csak nem szabad hogy apránként ott legyen a mindennapokban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyilván nem sakktáblát szeretnék a hasamra, ezt jól látod :)
      Én meg azt tapasztaltam, hogy 58.6 kg-nál egy köpésre vagyok a célomtól :)
      És attól hogy nincs nálam diéta, az nem azt jelenti, hogy minden héten pénteken megeszek egyedül egy féldisznót! :) Ésszel kajálok. Nem a "nutellát kenyér nélkül eszem, mert a kenyér hizlal" kategória vagyok! :)

      Törlés
    2. Értelemszerűen vannak fokozatok. Ahonnan indultam, onnan az egészséges BMI is egy hatalmas előrelépés volt. Annak érdekében, hogy elérjem, olyan diéta kellett, ami számomra teljesíthető (=süti is van benne).

      Nyilvánvalóan ha a kicsi pocakból lapos has, vagy lapos hasból kockahas témát járjuk körbe, másféle diétára és másféle fegyelemre van szükség. De a legtöbb súlyproblémával küzdő ember nem ez a kategória. Nekik (ahogy nekem is) a saját akaraterejükkel is meg kell küzdeni, aminek időnként - lehetőség szerint tervezetten, és alacsony kalóriatartalommal - kell engedményeket tenni, különben bukta az egész fogyókúra, életmódváltás. Azt kell mindenkinek megtalálnia, hogy nála mi a gyenge pont, és ehhez neki személyre szabottan milyen étrendet kellene követni. Ha ezt nem tudja (még, vagy egyáltalán), akkor a LT diéták zseniálisak. Ha tudja, akkor viszont legyen annyi esze, hogy személyre szabja az étkezését. Ha nincs, maradjon a LT diétánál, mert akkor már más gondolkodott helyette.

      Ugyanazt ragozom sokadjára, hagyom is :)

      Törlés